top of page
מכל מקום
אנשים * מקומות * היסטוריה
זה עשרים וחמישה חודשים שנמל התעופה "שדה דב" אינו פעיל ואנו אזרחי המדינה ואורחיה ממשיכים באורח חיינו כאילו הוא לא היה מעולם.
נכון, יש בתוכנו גם ציבור נכבד שחייו הפכו לקשים ביותר עם סגירת השדה. ההבטחות והחלופות לא הגיעו, העולם שקע לעידן הקורונה ובעיית הטיסות לאילת ומימונה ירדה מסדר היום הציבורי.
תל אביב, עוד בראשית התפתחותה כאגד של שכונות, ראתה בהתקדמות צפונה את האפשרות המועדפת והאפשרית לגדילה וצמיחה. כך גם קרה בפועל, הפיכתה של תל אביב לעיר הגבירה את המגמה והשטחים הפנויים עד לגדת הירקון הלכו ונבנו.
אבן הפינה ליריד שהונחה ב-1933, כיום בכניסה למבנה 14 ביריד המזרח (מול איקאה מטבחים)
חודש לאחר מכן, בספטמבר 1933, פונה מאיר דיזנגוף, ראש העיר היצירתי והבלתי נלאה, למושל המחוז הבריטי פולוק ומבקש ממנו אישור לסלילת "אירודרום"-מנחת למטוסים קלים שיבצעו טיסות ראווה ואף יטיסו מבקרים מעל שטח התערוכה. הקרקע בחלקה היתה בבעלות משפחה אמידה מהכפר הסמוך "שייח מוניס", כך שהאישור שניתן היה לפרק זמן קצוב. המסלול יהיה קרקע כבושה ועלות ההקמה תלקח מתקציב היריד.
היזם פנחס רוטונברג, אבי חברת החשמל, הקים את תחנת הכח השנייה בעיר באיזור - תחנת הכח "רידינג", הנושאת את שמו של הלורד האנגלי שהיה יו"ר מועצת המנהלים של חב' החשמל. זאת כשהתחנה הראשונית במרכז העיר לא ספיקה את צריכת החשמל של תל אביב הגדלה. "רידינג" החלה להיבנות בשנת 1936 ובשנת 1937 כבר סיפקה חשמל.
הנהירה צפונה סחפה יחידים וקבוצות, כל אחת ואחד ממניעים ומנימוקים יצירתיים ואמינים. אין כל ספק כי ועד שיכון החיילים המשוחררים מהגדודים העבריים במלחמת העולם הראשונה הציג את הטיעון המעניין והמקורי ביותר.
בתמיכת העירייה השדה פועל ומקבל לגיטימיות ציבורית, כאשר הוא נקרא "שדה דב" על שמו של אחד ממפקדי ההגנה שסייע רבות לפיתוח התעופה העברית ונספה יחד עם משפחתו בתאונת דרכים בשרון.
בשנת 1939 חוכרת עיריית תל אביב את האדמות באיזור, מגישה תכנית בנייה מפורטת לממשל המנדטורי ומתקבל אישור לבינוי, למעט שדה התעופה שהאישור להפעלתו היה על תנאי. בחודש פברואר 1942 קיבלה חברת החשמל הוראה להפסיק את הטיסות בשדה ולהעביר את הפעילות לשדה התעופה בלוד.
התעופה המוסדרת פסקה בשדה דב, אך מפקדת "ההגנה" עשתה במקום שימוש לפעולותיה.
בחודש נובמבר 1947 מקימה "ההגנה" את חברת "אווירון" שהיא כיסוי לשירותי האוויר המחתרתי. מאחר והיתה בעיה בהגעה לשדה בלוד אישרו השלטונות הבריטיים העברת מטוסים עבריים לשדה דב. פעילות "מסווה" של שירותי האוויר בטיסות מבצעיות נמשכה עד להקמת חיל האוויר הישראלי.
האירוע הקשה שהתרחש בשדה היתה ההפצצה של המטוסים המצריים.
ביום שישי ה-14 במאי 1948 הוכרז על הקמת מדינת ישראל. למחרת יום השבת בשעה חמש ורבע בבוקר תקפו מטוסי קרב מצריים את תל אביב, כאשר ארבעה מהם מסוג ספיטפייר תוקפים את תחנת רידינג ואת שדה דב. במשך אותה שבת ערכו מטוסי האוייב חמש גיחות וגרמו לשדה ולמבנים נזק רב כאשר הם יורים מתותחים ומקלעים.
מטוס הספיטפייר המצרי שהופל. חוף הרצליה, 1948
הטייס השבוי מחמוד בראכה יש להניח כי השתחרר וחזר לארצו עם חתימת הסכם שביתת הנשק עם מצריים. פרט חביב הוא כי התחקיר אודות מפילי המטוס המצרי התפרסם בבטאון חיל האוויר בחודש פברואר 2000 ונכתב בידי חייל צעיר בשם ליאור שליין.
כאמור שדה דב שימש את חיל האוויר במהלך המלחמה. עם הקמת המדינה הוצבה במקום טייסת 100 שהועברה בהמשך לרמלה, ששם היה מנחת שפעל מאז מלחמת העולם הראשונה, בתחילה ע"י טייסת גרמנית שנסוגה ובמקומם הגיעו מטוסים בריטיים.
bottom of page
Commenti