top of page
מכל מקום
אנשים * מקומות * היסטוריה
בשנים 783- 742 לפנה"ס היה אירוע רעידת אדמה, בימי מלכותו של של עוזיהו ביהודה. הנביא עמוס מזכיר רעש זה בנבואתו, גם בנבואת זכריה מוזכרת רעידת האדמה הזו בהגזמה רבה.
טרם שנעבור לעסוק ברעשי האדמה שזרעו הרס והרג בא"י, תזכורת קצרה על הגורמים ל"זוועה".
בפתח הרשימה חזרנו לתנ"ך והתייחסנו לרעידות אדמה שפקעו בארץ בימי בית ראשון ושני, כיום העולם מודע לכך כי ע"פ מחקרים עדכניים רעידות אדמה בחלק זה של העולם חוזרות ומתרחשות זה 50 מיליון שנה. אלה רעידות ששינו בעבר הרחוק והקרוב את פניו של מזרח הים התיכון שאבותינו ואנו חיו וחיים בו.
שנת 1837 נפתחת גם היא באסון, כשביום הראשון לחודש ינואר רעידת אדמה חוזרת לצפת שנהרסת פעם נוספת, כשליש מתושבי טבריה נהרגים וכן נפגעו ישובים בגליל העליון.
הסדקים העמוקים בקרקע ליד נהר הירדן אחרי רעידת האדמה, 1927
(צילום באדיבות הספרייה הלאומית)
רחוב בטבריה שנפגע ברעש, 1927 (צילום באדיבות הספרייה הלאומית)
מחזוריות הרעידות מתמידה בהמשכיותה, הרעידה האחרונה שפקדה את מדינת ישראל ארעה בחודש נובמבר 1995, מרכזה היה בלב מפרץ אילת. העיר אילת נפגעה קלות, במקביל לכך הרעידה הורגשה בכל הארץ ולרווחת הכל לא נגרם נזק ולא היו נפגעים ישירות מהרעש.
ממשלות ישראל לדורותיהם לא מצליחות לטפל בחיזוק המבנים. היו ניסיונות של חקיקה וסיוע כספי, אך כל זאת מתנהל בכבדות. מבקר המדינה, בדו"ח של שנת 2018 , טוען כי ממשלת ישראל לא מצליחה לטפל כראוי.
הדו"ח מציף עובדה מטרידה, הישובים הנמצאים בסכנה ממוקמים לאורך בקעת הירדן, שזה כאמור אזור ידוע פורענות בעבר. למרות ההתרעות והדחיפה הממלכתית הרשויות המקומיות פעלו מעט בנושא.
ראוי כאן לציין כי בתל אביב בתים שבחלקם נבנו ע"ג עמודים שנחלשו והתרופפו עם השנים ביוזמת הדיירים עובו וחוזקו.
bottom of page
Comments