top of page
מכל מקום
אנשים * מקומות * היסטוריה
הוועדה האנגלו-אמריקאית
מקום מושבה של הועדה בירושלים היה בניין ימק"א. בפני הוועדה הופיעו מנהיגי הציבור הערבי המקומי, את העם היהודי בעולם ובארץ ייצגו בצורה מרשימה פרופ' חיים ויצמן ודוד בן גוריון, בנוסף להם הופיעו אנשי ציבור בשם קהילות שונות.
ארגונים שלא זכו להזמנה לוועדה שיגרו תזכירים עם הצעות ודרישות. כמו כן נעזרו בוועדה בסקרים ובמחקרים שהוכנו להם ע"י שלטון המנדט.
הוועדה סיימה את עבודתה ופרסמה את מסקנותיה ביום ה-30.4.46. הנוסח לא סיפק אף אחד מהלאומים הנאבקים במזרח התיכון. להלן כמה מההמלצות:
1. בשל האיבה בין הערבים ליהודים אין אפשרות להקים כאן מדינות נפרדות ולכן בריטניה תמשיך לשלוט ולשמור על זכויות העמים עד שהאו"ם יקבל החלטה אחרת.
2. יש לאפשר עלייה של 100.000 עקורים מאירופה עד סוף שנת 1946.
הנהגת היישוב היהודי בארץ קיבלה החלטה היסטורית, שספק רב שעם קבלתה הבינו המחליטים את התהודה שהיא תעורר ועד כמה הקשר עם השלטון הבריטי תלוי על בלימה.
במשפט קצר ניתן לומר שביצוע של ההוראה משמעו יציאה בנשק גלוי מול חיילים ושוטרים בריטיים ובשעת הצורך לפתוח באש - מצב שלא היה לו תקדים.
המטרה המדינית פוליטית היתה להוכיח לוועדה האנגלו-אמריקאית, ששהתה באותם ימים בארץ, כי העם היהודי בעולם כולו וכמובן בא"י נחרץ ולא יסכים להגבלת העלייה ולא על איסור רכישת קרקעות.
"מנוריס" "לוינגייט"
טרם שנעסוק ב"קבלת הפנים" המחכה לספינת המעפילים בחוף ת"א, כמה שורות אודותיה.
בבוקר ה-25.3 בשעה 7.00, בהיותם באיזור פורט-סעיד, דוד בן-חורין מפקד האונייה מודיע למטה "ההגנה" כי מטוס סיור בריטי גילה את היותם בים. כל ניסיונות ההסוואה וההטעיה לא הועילו והמטוס שב וטס מעליהם במהלך היום.
בן-חורין הבין כי אין סיכוי להגיע ולעגון מול ת"א ומציע נחיתה מיידית בחוף ניצנים. כמובן שההצעות נדחות והוא נקרא לסדר ולהמשיך צפונה.
ההיסטוריון ד"ר ניר מן אשר העמיק בחקר האירוע טוען כי "ליל וינגייט" היה הישג מרשים כשהוא מנתח את התכנון והביצוע. לדעתו, מבצע זה היה הגדול בפעולות "ההגנה" מאז הקמת הארגון ועד מלחמת העצמאות.
יצחק שדה מפקד המבצע שלצידו יגאל אלון ויגאל ידין מפיקים לקחים מפעולות קודמות, ליום המבצע מגוייסים כ-7000 איש, יחידות הפלמ"ח, חברי "ההגנה", החי"ש, הגדנ"ע, יחידות רפואה, צוותי קשר ואנשים טכניים.
לצורך החימוש נפתחים סליקים והנשק מועבר למרכזי חלוקה בעיר. ע"פ התכנון האונייה תעגון דרומה מהנמל, מרחק של כמה מאות מטרים, ואת המקום תקיף חגורה של אנשי פלמ"ח שבנוסף לאבטחה יסייעו בהורדת האנשים. החגורה השנייה תתפרס בתוואי רח' דיזינגוף מצפונו ועד צומת פרישמן והחגורה השלישית תוצב במבואות העיר ותפקידה יהיה למנוע הגעת סיוע לכוחות הבריטים.
"שעת השין" נקבעה ל-20:00. בשעה זאת המטה הבין כי האונייה לא תגיע לחוף ת"א והשעה נדחתה ל21:30. בהמשך לידיעות שהגיעו מהאונייה החלו לצאת פקודות ביטול ליחדות בשטח.
סיפור נפילתה של ברכה פולד
ברכה פולד, לוחמת פלמ"ח צעירה, סיימה קורס מ"כ בג'וערה עם חניכים וחניכות כמותה וראתה עצמה מתאימה להשתתף בפעולה. למרות התנגדות מפקדה, קיבלה ברכה וחברתה כרמלה כסה אישור מיגאל אלון המפקד הבכיר.
ברכה קיבלה לפקודתה חוליית מתנדבים בת חמישה לוחמים שעמדתם היתה בבית שחלש על מפגש הרחובות יהודה הלוי, מרמורק ואבן גבירול.
ברכה פולד, חברת פלמ"ח אמיצה וצנועה, שהפכה ביום מותה לסמל למאבק הנוער העברי להקמת המדינה. בתחילת הרשימה העלנו את סיפור דרישת דיירי רחוב הסמוך למקום הקרב לתת לרחוב את שמה של ברכה פולד, מעשה הומני אזרחי זה מוכיח עד כמה דמותה של ברכה נחקקה בלבבות.
bottom of page
Comments